Yhteystiedot

GSM: +358 44 258 5775

Kannanottoja ja mielipiteitä

12.10.2012Valvooko hallitus ja ministerit todella Suomen etua?Lue lisää »12.10.2012Nokian tarunomaisen tukipilarin 9/11Lue lisää »12.10.2012Yksi analyysi Kreikan velkakriisistä peruskoulun matematiikallaLue lisää »27.9.2012 14:22(Uudet kotisivut avattu!)Lue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät Maurin kotisivuista?

Nokian tarunomaisen tukipilarin 9/11

12.10.2012

1980-luvulla sanottiin, että Nokia seisoo tukevasti monen tukipilarin varassa, kun se oli monialayritys. 1990-luvulla Nokia alkoi seistä entistä tukevammin ja tukevammin vain yhden tukipilarin varassa, kun toimialoista jäivät jäljelle vain matkapuhelimet.

Jos Meego olisi tullut, niin se olisi ollut avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä (kuten Symbian) eikä se sellaisenaan olisi ollut omiaan salaisen tiedustelupalvelun valvonta- ja urkinta-alustaksi.

Talouselämän (6/2011) artikkelin "Helvetissä solmittu liitto" loppupuolella todetaan, että Microsoftin (MS) johtaja Stephen Elop oli toissavuonna (2009) hehkuttanut Office-ohjelmistojen tuomista Nokian Symbian-puhelimiin. Symbian-Officen piti valmistua vuonna 2010. Ei valmistunut.

Onko tämä esimakua MS:n luotettavuudesta ja siitä, miten MS voi toimia Nokian suhteen jatkossakin. Myös tämän vai "vain ja ainoastaan" tämänkö takia Nokian uusien Symbian-älypuhelimien ulospukkaaminen on ollut niin "sovitun vaikeaa"?

Vedättikö MS tällä operaatiolla Nokian jalkavaimokseen antamalla Nokian ymmärtää muuta kuin mihin MS kykenisi tai haluaisi milloinkaan sitoutua itsenäisen Nokian kanssa? MS sai operaatiollaan lisättyä ahneiden sijoittajien Nokiaan kohdistamia suoriutumispaineita tai epäilyjä ja esiintyy nyt "katastrofin" pelastajana.

Mr. Elop on mielestäni jäävi kehumaan MS:n ja Nokian välistä sopimusta Nokian kannalta. Nokia ei kaapannut Microsoftia eikä edes Windowsia, mutta Windows kaappasi totaaliseen valvontaansa ja ohjaukseensa ainakin kaikki "Nokian" lähitulevaisuuden huippupuhelimet ja niin muodoin faktisesti myös itse Nokian. Nokia on nyt ja pysyy MS:n pihdeissä niin kauan kuin MS haluaa tai sopimus sitoo.

Kyllä Nokia itsenäisesti toimivana yhtiönä meni minun mielestäni tosi halpaan ja tosi halvalla ja koko kuvio vaikuttaa joka suhteessa kaappaukselta tai Nokian täysin absurdilta luovuttamiselta eikä miltään kahden tulevaisuudessakin itsenäisesti toimivan yrityksen win-win-sopimukselta.

Miten olisi ymmärrettävissä, että MS myisi Windows-käyttöjärjestelmiään edes "edullisesti" Nokialle, joka myisi ne "kalliilla" ulos ja "emoyhtiön" tulos kännykkäbisneksessä jäisi laihaksi ja Nokia kuorisi kermat päältä? Se on mahdotonta. Ainakin niin kauan, kun joku muu kuin Microsoft ja sen omistajat omistavat Nokiaa merkittävästi.

Nousee Nokian puhelimien IQ (älykkyys) tulevaisuudessa miten korkealle tahansa, niin silloinkin – tai varsinkin silloin puhelimia ja niiden valmistajaa ohjaa viime kädessä puhelimien sydän ... Windows ja Microsoft.

Sijoittajan perspektiivistä Nokia kangistuu Microsoftin ja muiden ohjelmistoyhtiöiden jakelukanavaksi kuten henkilökohtaisten tietokoneiden laitevalmistajat.

Maailman laki on, että se muuttuu, kun jokin voima tai joku vaikuttaja passivoituu tai poistuu kokonaan. Ketterä Nokia oli jo maailmanhistoriaa. Nokia jää maailmanhistoriaan myös suurena ja kankeana, joka antautui ehdoitta. Näännytti itsensä vain rahan perässä juoksemiseen ja unohti oman sosiaalisen arvonsa: "Respect for the individual". Nokian nykyisistä arvoista sitä ei löydy tässä Original Nokia -muodossa. Minulle tulee itku – tällä kertaa, Nokian takia.

Näin pohdiskeli ja spekuloi itsekin Nokian elektroniikka- ja ICT-teollisuudessa, sen nousussa ja uhossa, mutta ei nöyryytyksessä pitkän työuran tehnyt entinen työntekijä.

Mauri Mäkinen
Diplomi-insinööri, Helsinki


Jälkikirjoitus:
Tämä näkemys ja kannanotto on julkaistu ensimmäisen kerran Verkkomedia.org-sivustolla 16.06.2012 (
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=4073). Kirjoitin tekstin jo helmikuussa 2011 sen jälkeen, kun toimitusjohtaja Stephen Elop oli ilmoittanut Nokian väen "seisovan palavalla porauslautalla" (http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Nokian+Elop+Seisomme+palavalla+porauslautalla/1135263672545 ). En ole kuullut enkä nähnyt mitään, mikä olisi muuttanut käsitystäni Nokian tilasta, asemasta ja ongelmien syistä siitä, mitä reilut puolitoista vuotta sitten olen kirjoittanut.

12.10.2012Valvooko hallitus ja ministerit todella Suomen etua?
12.10.2012Nokian tarunomaisen tukipilarin 9/11
12.10.2012Yksi analyysi Kreikan velkakriisistä peruskoulun matematiikalla
27.09.2012 14:22(Uudet kotisivut avattu!)