Yhteystiedot

GSM: +358 44 258 5775

Kannanottoja ja mielipiteitä

12.10.2012Valvooko hallitus ja ministerit todella Suomen etua?Lue lisää »12.10.2012Nokian tarunomaisen tukipilarin 9/11Lue lisää »12.10.2012Yksi analyysi Kreikan velkakriisistä peruskoulun matematiikallaLue lisää »27.9.2012 14:22(Uudet kotisivut avattu!)Lue lisää »

Pikakysely

Mitä pidät Maurin kotisivuista?

Yksi analyysi Kreikan velkakriisistä peruskoulun matematiikalla

12.10.2012

Haluavatko ministerit Katainen ja Urpilainen puhua tai kertoa mitään matemaattisesti Kreikan velkakriisistä?

– Jos Kreikan valtionvelka on 160 % bruttokansantuotteesta (BKT), niin mitä se peruskoulun matematiikalla analysoituna tarkoittaa?

– Jos tuon velan, siis 1,6xBKT:sta, koron oletetaan(!) olevan (tässä
esimerkissä) keskimäärin 5 %, niin vuotuiset korkomenot lähivuosina(!) olisivat noin 0,05x1,6xBKT = 0,08xBKT tai siis 8 % bruttokansantuotteesta per vuosi. Jos Kreikka myös lyhentää velkaansa, niin että 8 vuoden kuluttua (2020) sitä on jäljellä enää vain 120 % BKT:stä, niin tasalyhennyksillä (joka on velallisen kannalta Katais-kannattavin vaihtoehto) se tarkoittaa noin (160-120)%/8 = 40/8 % = 5 % bruttokansantuotteesta per vuosi eli 0,05xBKT.

– Näillä oletuksilla Kreikan valtionvelan hoitokulut tulevat lähivuosina
olemaan suuruusluokkaa 13 % bruttokansantuotteesta per vuosi (korko noin 8 % + lyhennys noin 5 %). Herranjestas! Siis jokaisesta Kreikan "kansan tuottamasta" 10 eurosta menisi 1,3 euroa pelkästään velanhoitokuluihin ja ulos ja pois Kreikan kansantaloudesta! Kun koko BKT ei ole veronalaista tuloa, niin edes kautta linjan tehtävä kaikkien nykyisten verojen 13 %-yksikön korotus ei riittäisi? Epäilykseni pohjaa siihen olettamaan, että Kreikka on ollut jo vuosia velkavankeudessa eli: Velkaa on otettu vuodesta toiseen enemmän ja enemmän ja uudella velalla on aina maksettu niin vanha velka kuin sen korotkin. – Muutenhan Kreikka ei olisi tarvinnut eikä tarvitsisi mitään laina-/apu-/pelastuspaketteja!

 – Kaikkein pienituloisimpia on kyllä jo muistettu: Minimipalkka laskee 800:sta 600 euroon eli 25 %! ”Miljoonan euron” vuositulojen leikkaamisesta Kreikassa minä en sen sijaan ole kuullut mitään? Riittäisikö (edes) Kreikan valtion sosiaalitoimen lopettaminen kokonaan?

– En tiedä paljonko, ja ketkä tai mitkä tahot (ihan nimiltä mainiten) suostuivat leikkaamaan Kreikalle antamiensa lainojen pääomia, mikä tietysti keventää lainan pääomalyhennyksen aiheuttamaa maksutaakkaa. Mutta, vaikka (jopa yli) puolet tämänhetkisestä 40 %-yksikön lyhennystavoitteesta vuoteen 2020 mennessä olisi annettu anteeksi tällä päivämäärällä, niin Kreikan valtionvelan kokonaishoitokulut olisivat lähivuosina edelleen noin (5x1,4 + 20/8) % eli 9,5 % BKT:stä.

– Suomessa, vuonna 2011 valtionvelan hoitokulut olivat noin 2 miljardia euroa, joka suhteutettuna suuruusluokaltaan 180 miljardin euron BKT:hen oli vain(!) noin 100x2/180 = 1,1 %. Voisi tässä asiayhteydessä kai sanoa ”vaivaiset” 1,1 %. Ihmettelen vain, miten meillä suu pantaisiin, jos EKP, IMF ja Euroopan komissio jonain päivänä ilmoittaisivat meille, että Suomen lainanhoitokulut ovat, ”muuttuneessa tilanteessa” (mikä se voisikaan olla, en spekuloi), tästä eteenpäin KAKSIKYMMENTÄ (20) MILJARDIA vuodessa aikaisemman KAHDEN (2) MILJARDIN sijaan? Olisimme enemmän kuin kusessa. Se olisi enemmän kuin kolmannes nykyisen 3A:n ”hyvinvointivaltion” vuosibudjetista. Se olisi Suomen vähäväkisten ja valtiontalouden katastrofi … Mistä v:sta ministeri Katainen silloin kykenisi luomaan Suomen valtion budjettirahoilla kasvua, kasvua ja kasvua, johon hänen (ja monen muunkin) omaksuman dogmin mukaan Pohjoismainen hyvinvointivaltio on aina perustunut; perustuu nyt; ja tulee maailman tappiin (josta minulla ei ole tarkempaa tietoa) perustumaan.

– Kreikan BKT on samaa suuruusluokkaa kuin Suomen (vaikka väkiluku on noin 5 miljoonaa suurempi): Nyt ymmärrän ’mihin niitä miljardeja oikein menee’; sen lisäksi, että euromaat ostavat veronmaksajien työllä tulevaisuudessa ansaittavilla rahoilla yksityisten sijoittajien Kreikkaan tekemiä kannattamattomiksi muuttuneita ”(finanssi)sijoituksia”. Musiikki on päättynyt: Ilman tuolia (mistään selkänojasta puhumattakaan) jäävät kreikkalaiset ja muut euroalueen pienituloiset veronmaksajat. Kuka ottaa paljon puhutun ”vastuun” siitä, että Kreikan valtiontalous pääsee jaloilleen, vai onko Suomi muiden valtioiden mukana tässäkin asiassa hoitamassa vain omaa, nationalistista etuaan, kuten ministeri Katainen on useaan otteeseen suoraan sanonut ”Kreikan” laina-/apu-/pelastuspaketteja perustellessaan. ”Kaikki” sanovat, että 130 miljardilla ostettiin lisäaikaa, jolla ”Kreikka pitänee taloutensa pinnalla ainakin vuoden päivät”. Mihin ja kuka tätä aikaa käyttää ja tarvitsee? ’Lisäaika’ viittaa siihen, että Kreikan valtiontalouden kustannuksella käytävä casino-peli ei ole vielä päättynyt?

– Minua hävettää olla Euroopan Unionin (euroalueen) kansalainen. Minua hävettää se minulle käsittämätön paha, mitä ensisijaisesti Kreikan omat demokraattisesti valitut valtio- ja hallintoelimet ovat itse tehneet ja sallineet muiden tehdä omalle maalleen ja sen kansalle ja jonka toissijaisesti EU:n komissio ja parlamentti vain sivusta seuraten ovat siunanneet, kunnes … ihmiset, jotka ovat todenneet menettäneensä kaikki mahdollisuutensa edes vaatimattomaan toimeentuloon, lähtevät kaduille heittelemään polttopulloja. Vanhassa Euroopassa, sen demokraattisen hallintoideologian kohdussa, tämä on perkeleestä (Raamatun terminologiaa lainatakseni). O tempora, o mores! (Oi aikoja, oi tapoja.) – Mitään kiistattomia juridisia todisteita mistään tai ketään vastaan ei ole tälläkään kertaa, ja se on jämpti, niin kuin ei ollut Catilinaakaan vastaan! That’s it!

– ”Hyvä” ja ”paha” on vain ihmisellä, joka osaa hävetä. ”Babies aren’t born with a moral sense.” (Lapset syntyvät synnittöminä!) Niitä (aikuisia!) varten joilla ei ole yhtään häpyä, on vain lain ja oikeuden ”oikea” ja ”väärä”. Jos (siis myös sinun mielestäsi!) Euroopan Unionissa tapahtuu tai tehdään hävyttömyyksiä, niin lakia ei noudateta; sitä ei ole; tai mikä pahinta, lainsäätäjien päättävä enemmistö on tyhmiä; tai mikä vielä pahempaa kuin kaikki edellä yhteensä: Lainsäätäjien päättävällä enemmistöllä ei ole häpyä. Tyhmät pelastuvat; hävyttömiä, jotka eivät tee parannusta, odottaa helvetti (taas Raamatun terminologiaa lainatakseni ja ymmärrykseni rajoissa myös sen opetusta tulkiten). – Helvetistä tulikin mieleeni (ikivanha) aforismi:
Ahneus on kaikkien syntien (siis kaiken pahan) äiti.
Greed is the mother of all sins.

 

Mauri Mäkinen
Diplomi-insinööri, Helsinki

Tämä laskelma ja kannanotto on julkaistu ensimmäisen kerran Demari.fi-sivustolla 22.02.2012 Kreikan toisen tukipaketin uutisoinnin kommenttina nimimerkillä "Yksi___aina_omassa_oikeassa" (http://www.demari.fi/politiikka/uutiset/5378-urpilainen-kreikka-tarvitsee-evaita-kasvuun#disqus_thread).

12.10.2012Valvooko hallitus ja ministerit todella Suomen etua?
12.10.2012Nokian tarunomaisen tukipilarin 9/11
12.10.2012Yksi analyysi Kreikan velkakriisistä peruskoulun matematiikalla
27.09.2012 14:22(Uudet kotisivut avattu!)